Yrityksen rahoitus – Vaihtoehdot ja suunnitelma

Yrityksen rahoitusmuodot

Yrityksen rahoitus on yksi keskeisimpiä asioita yritystä perustettaessa ja sen pyörittämisessä. Onneksi rahoitusmuotoja on monia, sillä se mikä sopii hyvin yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Oman alkupääoman lisäksi tarjolla on niin rahoitusta, kuin lainaakin, muutamallakin eri vaihtoehdolla.

Mitä Moment Finance tarjoaa asiakkailleen?

Moment Finance tarjoaa asiakasyrityksilleen useita erilaisia rahoituspalveluita ja ratkaisuja yritysten ongelmiin. Yrityksemme tarjoaa rahaa niin lainojen, kuin myös laskurahoituksenkin muodossa.

Uuden rahoituspalveluumme, Moment Finance Rahoitukseen, kuuluu myös asiakkaillemme tarjottava perintäpalvelu, joten asiakasyrityksemme voi keskittyä jatkossa enemmän itse olennaiseen, eli liiketoiminnan pyörittämiseen ja kehittämiseen, sen sijaan että aikaa kuluisi turhaan maksamattomien laskujen perintätoimiin. Tarjoamme myös kertalainaa asiakkaillemme, sillä äkillisiä menoja tai kulueriä saattaa syntyä hyvinkin odottamattomissa tilanteissa.

Mitä muita rahoitusvaihtoehtoja yrityksellä on?

Pankkilaina yritykselle

Jos aloittavalla yrittäjällä ei löydy tarpeeksi pääomaa yrityksen perustamiseen, on pankkivirkailijan puheille meno yleensä se ensimmäinen vaihtoehto. Pankkilainan saaminen ei ole kuitenkaan mikään itsestäänselvyys, varsinkin jos haettava lainasumma on yhtään suurempi.

Pankki myöntää lainoja riippuen yrityksen takaisinmaksukyvystä ja takauksesta. Takaus voi olla joko yrityksen omaa omaisuutta tai vaihtoehtoisesti myös yrittäjän henkilökohtaista, kuten esimerkiksi kiinteistö tai auto. Vakavaraiselle yritykselle voidaan myös myöntää vakuudettomia pienlainoja, joita kutsutaan joustoluotoiksi.

Pienyrittäjä voi hakea lainaa aina muutamasta tuhannesta eurosta aina satoihin tuhansiin euroihin. Yleisemmin pankista kuitenkin haetaan isompia lainoja, sillä pienenmpiä rahoituksia varten on huomattavasti yleisimpiäkin tapoja.

Joukkorahoitus yritykselle

Monesti yritystä perustettaessa kävellään pankkiin ja pyydetään sieltä lainaa tai jonkinlaista rahoitusta. Mutta mikäli ehdot eivät yritykselle täyty, ei lainaakaan myönnetä. Tällöin yhtenä vaihtona on viime vuosina hurjasti yleistynyt joukkorahoitus, jota kutsutaan usein myös vertaislainaksi. Tällaisessa tapauksessa rahoitusyhtiö myöntää lainan ja hakee rahoituksen siihen sijoittajilta, jotka voivat olla joko yksityishenkilöitä tai yrityksiä.

Mikäli sijoittajat kiinnostuvat ja lähtevään mukaan rahoittamaan hanketta, saa rahoitusta hakeva yritys lainatarjouksen jonka se sitten voi hyväksyä tai hylätä.

Joukkorahoitusmarkkinoiden suosituin toimija on Vauraus Suomi Oy ja sen kautta onkin sijoitettu kymmeniä miljoonia suomalaisiin yrityksiin. Joukkorahoitus on myös usein täydentävä muoto perinteiselle pankkilainalle, sillä sitä kautta yritys voi hakea loput uupuvasta alkupääomasta.

Monesti joukkorahoitus lainoissa korot ovat kuitenkin perinteistä pankista haettavaa korkeammat, mutta silti pienemmät kuin esimerkiksi vakuudettomissa yrityslainoissa.

Finnveran laina ja alkutakaus

Mikäli olet yritystä perustamassa ja tutkinut sen rahoitusvaihtoehtoja, on Finnvera varmastikin tullut vastaan. Se on Suomen valtion omistaja taho, joka on keskittynyt nimenomaan rahoittamaan uusia yrityksiä. Sillä on toimipisteitä Suomen isoimmissa kaupungeissa ja se on yksi vaihtoehto muiden rahoitusvaihtoehtojen ohella.

Finnvera myöntää lainaa pk-yrityksille erilaisiin investointeihin, hankkeisiin, pääomatarpeisiin ja liiketoiminnan laajentamiseen. Suuryrityksille lainaa myönnetään vain erikoistapauksissa.

Minimissään Finnvera myöntää lainaa 30 000 euroa, joka on maksettava takaisin 3-15 vuoden kuluessa, riippuen lainan suuruudesta ja sopimusehdoista. Vakuuden määrä vaihtelee tilannekohtaisesti.

Finnveralla on myös suoraan yrittäjälle tarjottava laina, jonka määrä vaihtelee 10 000 ja 100 000 euron väliltä, jossa omarahoituksen osuus on 20 prosenttia. Hakijan on myös työskenneltävä itse yrityksessä tai ainakin vähintään samalle konsernille.

Laskurahoitus

Tämä rahoitusmuoto tulee tarpeeseen, jos yritys tarvitsee pikaisesti pienen summan rahaa. Useimmiten laskurahoitusta käytetään tilanteessa, jossa asiakas ei ole vielä maksanut yritykselle suunnattua laskua ja rahalle olisi jo kovakin tarve.

Laskurahoitus, eli toisin sanoen rahoitusmuoto, jossa yrityksen laskut myydään ”Laskut rahaksi”-palveluille. Käytännössä nämä palvelut ostavat yrityksesi erääntymättömät laskut ja ottaa oman pienen palkkionsa, joka useimmiten on jotakin kahden-kymmenen prosentin välillä.

Yritys voi myydä näille myös useamman laskun kerralla, mutta myös yksittäisen laskun myyminen onnistuu. Tarvittaessa laskutuksen ulkoistaminenkin on mahdollista ja tämän avulla yritykselle voidaan myöntää luottoa erääntymättömiä laskuja vastaan.

Laskurahoitus on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi omien laskujen maksuun, jossa eräpäivä lähestyy ja yritys odottaa asiakkaalta maksua työstä. Yritys voi myydä asiakkaansa laskun laskurahoitusyhtiölle, saada sitä kautta rahaa jo saman päivän aikana ja maksaa oman laskunsa pois ennen eräpäivää.

Yrityslaina ilman vakuuksia

On olemassa myös rahoitusyhtiöitä, jotka tarjoavat vakuudetonta lainaa yrityksille. Tämä on monesti hyvä keino silloin, kun yritys haluaa kasvattaa liiketoimintaa tai hakea rahoitusta äkillisiin menoihin. Myös uutta yritystä perustettaessa vaihtoehto tulee helposti puheeksi, sillä uudella yrityksellä ei välttämättä ole vielä tarvittavia varoja tai vakuuksia.

Vakuudeton yrityslaina toimii monesti pankkilainan lisänä, täydentämässä kokonaisrahoitusta ja Suomessa toimiikin nykyään kymmeniä eri luotonmyöntäjiä, jotka tarjoavat lainaa ilman vakuuksia.

Koska luotonmyöntäjiä on niin paljon ja yrittäjälle voi olla vaikea valita minkä rahoitusvaihtoehtoehdon ottaa, on vakuudettomia yrityslainoja helppo kilpailuttaa keskenään. Kuten kuluttajille suunnattujen luottojen kanssa, myös vakuudettomat yrityslainat haetaan suoraan netistä ja automatisoiduin järjestelmin.

Useimmiten luottopäätös tulee parin minuutin sisällä, eikä sen saaminen ole lainkaan sitovaa. Kun sopiva yritys on löytynyt ja luottopäätös saatu, tulevat rahat asiakkaan ilmoittamalle pankkitilille parin vuorokauden sisällä. Riippuen pankista, joskus myös samantien.

Vakuudettomien yrityslainojen huonoin puoli liittyy niiden korkoihin, sillä näissä korot ovat usein hyvinkin korkeat. Tästä syystä niiden kilpailuttaminen on hyvinkin tärkeää, kuten myös sopimusehtojen läpikäyminen.

Rahoituslaskelma/suunnitelma

Rahoituslaskelma on yksi yrityksen tärkeimmistä asioista, joka yrityksen tulee tehdä. Ilman kunnollista rahavirtalaskelmaa yrityksen menoja ja kuluja on täysin mahdoton seurata ja sen seuraaminen onkin hyvin mielenkiintoinen osa yrityksen pyörittämisessä.

Rahoituslaskelmasta ja rahoitussuunnitelmasta voit lukea tarkemmin toisesta blogipostauksesta.

Moment Financen lupaus asiakkaalle

Kuten yksilöilläkin, myös brändeillä, yrityksillä ja yhteisöillä on oma luonteensa ja niin on myös meillä. Puhumme asiakkaillemme ymmärrettävää kieltä, emmekä turhaan kaunistele tai kiertele asioissa. Kerromme rehellisesti ja suorasti asioiden oikean laidan ja pyrimme olemaan helposti lähestyttäviä ja asiakasystävällisiä, unohtamatta kuitenkaan rautaista ammattitaitoa. Ja kuten sloganimmekin sen kertoo; tarjoamme joustoa yrittäjän arkeen.

Ota yhteyttä meihin.